Ska du renovera?
Du måste ha styrelsens godkännande för att ta upp öppning eller riva innervägg.
Vem ansvarar för vad?
Ombyggnad, renovering & montering
Du måste ha styrelsens godkännande för att ta upp öppning eller riva innervägg.
Ombyggnationer som berör vatten- eller avloppsledningar måste ALLTID godkännas av styrelsen.
Ansökan om styrelsens godkännande görs via förvaltaren.
Ventilation i lägenheten
I låghusen heter ventilationsprincipen självdrag. Under en del fönster finns en särskild ventil som släpper in luft och högt placerade finns ventiler som släpper ut använd luft. Det finns också en ventil i skafferiet i köket där luft kommer in.
I höghusen finns en fläkt på taket som suger ut luft. Denna konstruktion kräver att Du har luftinsläpp i lägenheten (placerade på samma sätt som i låghusen).
Vem ansvarar för vad i lägenheten? En enkel grundregel är att allting inne i lägenheten är lägenhetsinnehavarens ansvar. Resten är föreningens ansvar. Några undantag finns dock.
Läs också föreningens stadgar.
Balkong
Föreningens ansvar. Det är inte tillåtet att måla balkonggolvet eller täcka detsamma med plattor. Har Du blomlådor och Din balkong finns ovanför gångväg och/eller garage - måste blomlådan sitta på insidan.
Golv, tak, fönster och väggar
Medlemmens ansvar. Kontakta förvaltaren om Du upptäcker sprickor eller något annat onormalt. Delat ansvar avseende fönster och balkongdörr. Föreningen har hand om yttre underhåll av fönsterbågen medan Du som medlem har hand om fönsterglas, tätningslister, persienner, beslag, fönsterbänkar och dylikt.
Badrum
All inredning är Ditt ansvar – handfat, toalett, badkar, kranar etc. Du ansvarar också för ytskikten fram
t o m det sk spärrskiktet (fuktspärren) som normalt ligger strax under kaklet. Borrar Du hål i kaklet försämras spärrskiktet. Ventilation, vattenledningar och avlopp är i huvudsak föreningens ansvar. Kontakta ALLTID förvaltaren om Du är osäker.
Kök
Köksinredning är Du ansvarig för. Föreningen ansvarar för avlopp och vattenledning.
El
Föreningens ansvar slutar efter huvudsäkringen.
Ytterdörr
Har du kvar originaldörren är yttersidan föreningens ansvar och insidan medlemmens. Har du bytt dörr på eget initiativ ansvarar du för hela dörren.
Ohyra & Skadeinsekter
Om Du hittar någon form av skadeinsekter, såsom pälsänger eller mjölbaggar i Din lägenhet kontakta i första hand förvaltaren för rådgivning.
Du kan också ringa till Anticimex – tel: 075-245 10 00
Allmänna ordningsregler
Visa hänsyn till dina grannar...
För att vi alla ska trivas här i vår fina förening behöver vi ta hänsyn till varandra. Se till att inte spela för högt ljud för ofta eller att till exempel inte röka på balkongen ifall röken letar sig in till andra lägenheter via ventilationen. Ha också överseende och samtala gärna med varandra! Om det är någonting som stör dig föreslår vi att knacka på, fråga och prata med varandra, så kan man oftast lösa det mesta.
Avflyttningskontroll
Under 2024 kommer föreningen påbörja avflyttningskontroller vid byte av föreningsmedlem. Detta för att se till lägenhetens skick och underlätta bytet för alla parter.